Primăria Comunei Telega

Publicat de: Rosca Maria Sinziana

Comuna Telega, este situata la 35 km nord de Ploiesti. Aria sa este strabatuta de paralela 45',55" latitudine nordica si de meridianul de 260 longitudine estica. Aceste elemente determina aspectul temperat-continental al climei.
   Fata de nivelul marii, Telega este asezata la o altitudine medie de 550 metri.

 

   Comuna este formata din satele TELEGA, DOFTANA, BUSTENARI, MELICESTI,BOSILCESTI si TONTESTI.
   Se invecineaza cu urmatoarele comune: la nord cu BREBU, la nord-est cu COSMINELE, la sud si sud-est cu SCORTENI si la vest cu raul Doftana care o desparte de municipiul CAMPINA.

Aspectul general al asezarii este specific dealurilor subcarpatice cuprinse intre raurile Prahova si Teleajen. Imediat sub munte, vecine cu Telega, sunt depresiunile Campina si Brebu - sculptate in depozite helvetiene.
La vest si sud de aceste depresiuni sunt dealurile din Telega: Macesul (815m), cu prelungirea lui estica pana la Cosminele, alcatuit din sinclinalele suspendate de gresii sarmatiene si cele din sudul comunei, inalte de 500-600 metri, care constituie o fasie mai ingusta si sunt asimetrice, caci corespund formatiunilor de argile, nisipuri si pietrisuri (pliocene) inclinate catre sud pana in depresiunea Mislea.
Resursele subsolului - cele mai importante sunt petrolul, sarea si izvoarele sarate si sulfuroase.
Flora si fauna - sunt specifice zonei subcarpatice. Predomina padurile de foioase, alternand cu livezi, pasuni si mai putin cu culturi agricole.
Satul Telega este strabatut de la nord la sud de paraul Sarata.

 

Actualizat la data de: 20/09/2018


Copyright © 2006-2015 SOBIS Solutions. Powered by SOBIS Portal.